UGRÁS AZ OLDALRA

Az észak-börzsönyi kirándulások itt kezdődjenek!

Ismerd meg az erdészházat!

 

Kiállításunk

Erdészettörténeti kiállításunk segítségével megismerheted a Börzsöny kialakulását, a főbb erdőtípusokat és azok élővilágát; bepillantást nyerhetsz a kemencei favágók, szénégetők és az erdei vasúton dolgozók életébe is. Fedezd fel az erdő sokszínűségét és a régmúlt elfeledett mesterségeit a kiállításon található makettek, eszközök, fényképek, eszközök, preparátumok segítségével!

 

Erdészeti oktatótermünk

Az erdei iskolai programok lebonyolításához használható 30 fős erdészeti oktatóteremben a hagyományos technikai eszközök  mellett korunk modern oktatási eszközeit is megtalálod. Osztályod, családod, természetkedvelő ismerőseid részére a  fenti kiállítási anyagok mellett termés és „életjel" gyűjtemény, mikroszkópos metszetgyűjtemény, szakkönyvtár, jegyzetgyűjtemény és határozó könyvek állnak a rendelkezésre. Az ismeretek modern eszközökkel történő elsajátításához továbbá madárhang gyűjtemény, csillagászati és vadászati-vadgazdálkodási DVD gyűjtemény, internet hozzáférés, 4 db számítógép, projektor, érintőképernyős bemutatási lehetőség, számítógéphez csatlakoztatható mikroszkóp nyújt segítséget.

A természet „búváraként" terepi foglalkozásokhoz madarász spektívet, kereső távcsöveket, éjjellátó készüléket, bonckészletet, bogárnézőkéket, környezetvédelmi detektívkoffert, vízvizsgáló labort vihetsz magaddal. 

Az erdészház környezete

Az erdészházat körülölelő kertben található dendroparkban megismerkedhetsz közel 30 féle hazai fafajjal. Melyik közülük nyitvatermő és melyik zárvatermő? Hogyan tudsz különbséget tenni csupán a kéregmintázat vagy a levélformák alapján a fafajok között? Ha a kutatásban megfáradsz, a parkban található padokon megpihenhetsz.

A kézműves és hagyományőrző foglalkozások helyszínét a szabadtéri foglalkoztató biztosítja. Hűvösebb időben az erdészház mellett található Dézsmaház szolgál foglalkozásaink helyszínéül.

Az erdészház mellett felállított mini meteorológiai állomás a nap 24 órájában gyűjti és továbbítja az adatokat. Az állomás mérőeszközeinek megismerésével Te is többet tudsz majd a meteorológia fontosságáról! Kíváncsi vagy milyen az idő Kemencén? Nézd meg akár most!

Látogass el hozzánk Te is! Várunk szeretettel az erdészházban!

 

 


Figyelmébe ajánljuk alábbi oldalainkat

Programok

Témanapok: Ezek olyan napok, melyek valamilyen tematika mentén sok érdekes foglalkozással adnak természetiszeretetet, hagyományok...

tovább olvasom Programok

Táborok

VADÁSZATI -TERMÉSZETISMERETI NYÁRI TÁBOROK KATALINPUSZTÁN LÁNYOK ÉS FIÚK FIGYELEM! Idén is sok érdekes és...

tovább olvasom Táborok

Somoskői Kirándulóközpont

A 2015. évben megnyitott, új építésű kirándulóközpont a Karancs-Medves-vidékre érkezők turisztikai bázisa, mely c...

tovább olvasom Somoskői Kirándulóközpont
Gördülő Tanösvény Domszky Pál Erdei Iskola Katalinpuszta-Gyadai-rét Nyírjes erdei iskola Hollókő Salgóbánya